HTML

gépcseléd

Nem csak azokról a gépekről lehet írni, amin kijelző vagy hangszóró van.

Friss topikok

  • Takács Gyula: Ismerem a Vízimanót. Amit beszív, az benn is marad, csak épp tényleg nem mindig szív erősen. Arra ... (2015.05.13. 00:29) Nem mind arany..., ami kurva drága
  • sasmadar77: e-bay-en sokkal olcsóbban lehet fejet venni. Mi is vettünk 2500Ft-ért 4 db-os oral-b-t ami itthon ... (2012.08.03. 16:26) Meguntam a kefélést
  • hűtőbaj: Sajnálattal közlöm,hogy múlt hét csütörtökön felrobbant az Angliában élő szeretett barátnőm hűtősz... (2011.03.09. 13:19) Időzített bomba a konyhában
  • szellemnyulszellem (törölt): @Bergeroth: hát ezen össze-vissza szartam magam. (2011.01.23. 22:18) Kinyírja a H1N1 vírust a légkondi
  • K_Dani: A szúnyogriasztás/írtás témáról bővebben olvashattok (angolul) egy korrekt cikket az alábbi linken... (2010.07.06. 02:25) Szúnyogmentes övezet

Linkblog

Hol, mit, mikor? Háztartási gép kereskedések - 1. rész.

2009.08.04. 13:05 :: usagi yojimbo

Már a múlt ködébe vesznek a kommer idők, amikor két helyen lehetett vásárolni összesen háromféle árut. Volt Lehel hűtő, Hajdú mosógép, meg NDK hajszárítók, aztán ennyi. Ma már rengeteg hely várja a vásárlót, de a kereskedelmi csatornák eltérő koncepcióval, választékkal és árképzéssel működnek.

Az okos vevő olyan helyre megy vásárolni, ahonnan az igényeinek megfelelő géppel távozik, aki pedig nem, vagy nem annyira szerencsés, az egy hét múlva fogadkozhat, hogy legközelebb nem lesz ilyen béna. A második esettel az eladók sem járnak jól, mert ha a vevő átverve érzi magát, akkor nagy eséllyel soha többé nem teszi be a lábát abba a nyomorult boltba. És nemcsak vasalót nem vesz ott, hanem tévét sem, meg semmit, ami többe kerül, mint két liter kóla.

Háztartási gépeket öt-hat féle boltban vehetünk: hipermarketben, nagy műszaki szakkereskedésben, konyhastúdióban, webáruházban, független kis boltban, vagy eltérő profilú, de ilyen terméket is áruló kisebb üzletekben. A kínai meg egyéb piacokat most inkább hagyjuk, aki ott vesz bármilyen elektronikus készüléket, az tényleg megérdemli, hogy lakása helyén üszkös romokat találjon, amikor hazaér.

Hipermarketek

A kilencvenes évek elején-közepén jelentek meg Magyarországon, berobbantak a kádári szellemiséggel dúsan átitatott piacra. Persze egyből jött az anyázás-fújolás, hogy tönkreteszik a kisvállalkozót meg minden, ami ilyenkor előfordul. Talán van is benne valami, de most már mindegy. Itt vannak, terjeszkednek, megállíthatatlanok. Brutális árukészlet, mindenből egy kicsi, de az tény, hogy elsősorban a olcsóbb cuccokat pörgetik, így aztán a választékuk hagy maga után némi kívánni valót, kevés náluk a drágább, felsőkategóriás termék.

Azokat célozzák meg, akik egyszerre akarnak kolbászt, sátrat és kenyérpirítót venni, ezért nem nagyon fáradoznak az eladók kiképzésével. Ritkán fordul elő, hogy sikerül hozzáértőt kereskedőt találni, ami érthető - nehéz elvárni valakitől, aki átgörkorcsolyázik a bugyiosztályról, hogy fejből vágja az energiaosztályokat, és hogy miért jobb a „No Frost” hűtő, vagy mi az „Extra Gőz” funkció. 

Egy hiper sokszor úgy néz ki, mint egy különösen elbaltázott raktár, mintha egy vakra bízták volna a belső tér kialakítását. Ez persze nem jelenti azt, hogy selejtet árulnának. Hiperben akkor érdemes háztartási gépet venni, ha már megnéztük, hogy pontosan miből, milyent szeretnénk, ha máshol már kiokosítottak, viszont szeretnénk olcsóbban megvenni ugyanazt az árut. Akkor is jó választás lehet, ha nem magunknak vásárolunk. Nyilván tökmindegy, hogy milyen extra funkciója van egy kenyérpirítónak, vagy van-e ionizáló a hajszárítón, ha nászajándéknak szánjuk. 

A hipermarketek legnagyobb előnye az olcsóság, és hogy egy füst alatt intézhetjük el az egész nyomorult bevásárlást, kezdve a fűnyírótól, a hálózsákon, cukron, kiflin, pián át egészen a faszénig vagy a hűtőszekrényig, turmixgépig. Ez pedig egyáltalán nem kevés! 

Tesco

A Tesco itthon az olcsóság, sokszor a gagyi szinonimája. Ez csak azért vicces, mert Angliában egyáltalán nem ilyen a megítélése, csak valahogy nálunk sikerült úgy alakítani a kommunikációt meg a termékválasztékot, hogy ez csapódjon le az emberekben. Most már az itteni teszkóék is szeretnének változtatni a helyzet, de ez nem megy egyik napról a másikra. Itthon a Tesco messze a legnagyobb, 80 hipermarkettel, 27 szupermarkettel, 2 expressz áruházzal és 26 s-markettel van jelen. Simán lenyomják az Auchan tucatnyi áruházát még úgy is, ha azt megszorozzuk a hét Corával.

Itt van a legkevesebb nagy tudású, drágább, magasabb kategóriás gép. Ráadásul a vállalat megjelent a saját márkájával a háztartási kisgép szegmensben is, és simán lehet, hogy pár év múlva felbukkannak a Tesco hűtők, mosógépek is. Ez gondolom szúrja – vagyhát mindenképpen szúrnia kell – a többi márka szemét, de sok mindent nem tehetnek a csendes átkozódáson kívül.

Auchan

A francia óriás, a Madaras Tesco a második legnagyobb hipermarket lánc Magyarországon. A vállalat állítja, hogy hű maradt a vállalati tervében előírt filozófiához, azaz megfelel a vásárlók igényeinek, jó kapcsolatot ápol a beszállítói és szociális partnerekkel, és segíti az alkalmazottait a fejlődésben. Ez olyan jól hangzik, hogymindjárt összesírom magam.

Magyarországon csak tucatnyi áruházat nyitott, de még így is felfér a második helyre. Mivel a fővárosra és a környékére koncentrál, a kínálata némiképp eltér a nagy riválisétól. Az Auchan is azt hangsúlyozza, hogy árban verhetetlen, ennek ellenére a választékában – legalábbis a műszaki cikkek esetén – több a nagy tudású és drágább készülék. Tehát az Auchan némiképpen a Tesco fölé pozícionálja magát, még akkor is, ha ezt annyira nem kommunikálja.

Szóval, ha valaki szem előtt tartja a kedvező árakat, de igényli a magasabb minőséget, nagyobb tudást, akkor elgondolkodhat azon, hogy érdemes meglátogatni egy Auchant.

Cora

Tizenkét éve jelent meg az első Cora Magyarországon, de a jelenlegi hét áruházuk nem mondható túl soknak. Persze ha azt nézzük, hogy globálisan is kisebb vállalatról van szó, akkor már nem annyira szomorú az összkép.

A Cora, mint minden hasonló vállalat, azzal feszít, hogy a vásárlók igényeinek mind szélesebb körű kielégítését tűzte ki célul. (A cég állítja, hogy ennek érdekében már az első magyarországi áruház megnyitása előtt egy évig ismerkedtek a magyar fogyasztók igényeivel és és keresték a beszállítókat, akik képesek a széles választék, a kimagasló minőség és az előnyös árak folyamatos biztosítására.)

A Cora két nagyhoz képest sokkal kevésbé fajsúlyos, és ez igaz a háztartási gépek területén is. A kínálat inkább szegényes, mint bőséges. Komolyan, nehéz elképzelni, hogy valaki céltudatosan hűtő, mikró vagy hajszárító megvásárlása miatt menjen el egy Corába. Ütős akciókkal persze időnként ők is bejelentkeznek, úgyhogy mindenképpen érdemes utánanézni az aktuális kínálatuknak, mégha ez a gyagyás honlap miatt egy kicsit nehéz missziónak tűnik elsőre, és másodikra is.

A következő részben a műszaki szakkereskedéseket vesszük végig.

4 komment

Címkék: vásárlás tesco cora auchan hipermarket

A bejegyzés trackback címe:

https://gepcseled.blog.hu/api/trackback/id/tr1001246096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2009.08.04. 16:10:25

Haaat...

Aki jart az emlitett intezmenyekben az azonnal latja a kulonbsegeket.

2009.08.04. 16:12:18

Kedves olvasok! Tudjak onok mi az az ablak? Nahat az ablak az az eszkoz, amelynek segitsegevel attetszove tesszuk a falat, beengedven a nap sugarait, kiengedven a pillantasokat.

A kovetkezo reszben a jardaszegellyel fogunk foglalkozni.

wagabound 2009.08.04. 17:35:34

"Az okos vevő olyan helyre megy vásárolni, ahonnan az igényeinek megfelelő géppel távozik,"

Baszod, de jó, hogy szóltál! Most már tudom, hova menjek, ha mondjuk hordozható tábori fapinára van szükségem.

Állásrafal 2009.08.05. 08:38:48

Curva sok üzlet, curva sok reklámanyag a postaládába, és meg curvára unom, hogy nincs perkám a vásárláshoz.
süti beállítások módosítása