HTML

gépcseléd

Nem csak azokról a gépekről lehet írni, amin kijelző vagy hangszóró van.

Friss topikok

  • Takács Gyula: Ismerem a Vízimanót. Amit beszív, az benn is marad, csak épp tényleg nem mindig szív erősen. Arra ... (2015.05.13. 00:29) Nem mind arany..., ami kurva drága
  • sasmadar77: e-bay-en sokkal olcsóbban lehet fejet venni. Mi is vettünk 2500Ft-ért 4 db-os oral-b-t ami itthon ... (2012.08.03. 16:26) Meguntam a kefélést
  • hűtőbaj: Sajnálattal közlöm,hogy múlt hét csütörtökön felrobbant az Angliában élő szeretett barátnőm hűtősz... (2011.03.09. 13:19) Időzített bomba a konyhában
  • szellemnyulszellem (törölt): @Bergeroth: hát ezen össze-vissza szartam magam. (2011.01.23. 22:18) Kinyírja a H1N1 vírust a légkondi
  • K_Dani: A szúnyogriasztás/írtás témáról bővebben olvashattok (angolul) egy korrekt cikket az alábbi linken... (2010.07.06. 02:25) Szúnyogmentes övezet

Linkblog

Zsírtócsák a rács mögött

2009.08.31. 12:02 :: gira

A grillszezon igazából még csak most kezdődik, mert ép eszű ember harmincöt fokos hőségben akkor sem áll be egy forró rács mellé, ha közben hűvös söröket kortyolgathat. Ebből úgyis könnyen baleset lehet, sütöttem én már részegen tortalapot, aminek a nagy része valahogy a konyha falára került, és az állaga is inkább a rántottára emlékeztetett, nem a piskótára.

A vészesen közelgő hűvösebb estéken viszont már dupla az élvezet, a grill egyszerre melegít és táplál. Az elektromos változat a lakásban is használható, ráadásul könnyen a bevihető a teraszról a szobába, ha jön a zápor. A faszenes és gázos verziókat muszáj ázni, a vendégeket meg éhesen hagyni.

Egyedül a füstszag hiányzik az elektromos grillnél. Semmi áradozás a ropogós bőrben megbújó tölgyfaaromáról, semmi romantikázás a pislákoló parazsak mellett. Hús van, hal van, zöldség van.

Két grillt próbáltunk ki, az Electrolux ETG 240 és a Hauser Gr 630 típusú, hasonló kinézetű rácsos eszközöket. A Zöld hentesek horrorja után élvezettel dobáltam a pipihusikat a rácsra.

Dr. Hauser, well done

Az iskolában mindegyik osztályban volt egy szerencsétlen, aki nagyon csehszlovák cuccokban járt, és akit emiatt mindenki cikizett és kiközösített. Hogy aztán húsz évvel később a legjobb állással és a legnagyobb autóval toppanjon be az osztálytalálkozóra.

Hasonló a helyzet a Hauser grillsütőjével is. Rögtön látszott rajta, hogy kopogósabb anyagokból készült, kisebb is a riválisánál. De komolyan, ki készít mostanában ilyen kinézetű kapcsolót? (Ott van a képek közt.) Húsz évvel ezelőtt még ez volt a sztenderd, de most már elkélne itt-ott egy kis lekerekítés. Sőt, hexadecimálisan is fel kéne írni a fokozatokat, hogy a nördök is megértsék. Az első benyomás tehát nem volt valami fényes, utána azonban jól teljesített az eszköz.

Már a géphez adott leírásból kiderült, hogy gondoltak a vevőre. At javasolják, hogy tegyünk vizet a rács alatti acél tálcába, ami praktikus, mert ebbe csöpög a forró zsír, nem ég oda azonnal. A következő jó pont azért jár, mert az áramkábel leér az asztalról a földig. Apróság, de jobb, ha nem a levegőben lebeg a hosszabbító, mert még egy részeg vendég belerúg és magára rántja az egészet.

Az viszont hiba, hogy nincs takarólemez, ami felfogná az oldalra fröcsögő zsírt. A Hauser grillje pont kétszemélyes, legalábbis két főnek még elég jó ütemben lehet vele készíteni a húsokat. A kisméretű asztalon elfér mellette minden, még egy üveg bor és a poharak is. Jó a teljesítménye, persze hozzá kellett szokni, hogy nem úgy fűt, mint a kerti agyagkemencénk, amiben öt perc alatt legyártható egy szénkorong.

Ár: 8000-8500 forint
Teljesítmény: 2000W
Dizájn: 3/5
Praktikum: 5/5

 

A méret a lényeg

Sokan nagy, csillogó autóval ésvagy jól hangzó névvel terelik el a többiek figyelmét a méretbeli hiányosságaikról, és az Electrolux grillje is éppen ezt teszi. De mi pont azért vagyunk, hogy leleplezzük a kérkedőket.

A név nem igényel sok magyarázatot, az Electrolux sokkal menőbben hangzik, mint a Hauser. Ezt a grillt ráadásul igényesebb társaságban is nyugodtan az asztalra tehetjük, mert a lekerekített gombja jól néz ki, és van hozzá egy acél takarólemez, ami távol tartja a zsírt a kiskosztümöktől. Igaz, lehetne másfélszer magasabb a lemez, de értékeljük az igyekezetet.

Az első gonddal akkor szembesülünk, amikor a szóban forgó asztalra akarjuk helyezni a grillt. Nagy mérete miatt egy kis kerti asztalon alig csak fér el mellette a húsostál, de ez még a kisebb gond. Már az első fotózáson feltűnt, hogy nevetségesen rövid a himbilimbije, ami elég nagy baj. A kerti asztalt teljesen a fal mellé kellett húzni, hogy bedughassam a dugót a konnektorba. Javaslom az Electroluxnak, hogy ne 30 centi áramkábelen spóroljon, mert többet veszíthet, mint amennyit nyer vele.

A nagyobb méret előnye, hogy egy komolyabb családi ebédhez is meg lehet rajta sütni a húsokat és gombákat, ez két személynél többet is lazán kiszolgál. Sajnos az Electrolux nem közölte, hogy vizet rakjunk a tálcába, ezért másnap keményen suvickolhattuk a rács mögött megbújó zsírfoltokat.

Ár: 15000-16000
Teljesítmény: 2000W
Dizájn: 4/5
Praktikum: 4/5

Te milyen grillt használsz? Kiismerted, látod a hibáit és az előnyeit?

Írd meg hozzászólásban!

5 komment

Címkék: konyha grill

A bejegyzés trackback címe:

https://gepcseled.blog.hu/api/trackback/id/tr431338281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herlock Sholmes 2009.08.31. 15:53:06

Én az u.n. kuka-grillt használom. Költséghatékony nagyon.
Két kukára keresztbefektetett szánkóroncsra rongyot halmozva, majd a rongyot meggyújtva kiválóan megsült az egyik kukában talált, mintegy 45 dekagrammos disznósajt-darab.

backdoor · http://backdoor.puruttya.hu 2009.08.31. 16:02:17

@Herlock Sholmes: :D

Azért ezekkel az elektromos grillekkel tényleg nincs meg a húsnak, zöldségnek az a tipikus füst aromája, amitől grill a grill.

vgereben 2009.08.31. 16:35:49

anno vettunk a haverokkal egy 700 forintos par tized mm vastag lemezbol keszult "grillt", egy alkalomra (EU csatlakozas), de azota is megy :) es fustol...

az izekhez meg annyit: ha gyujtofolyadekot hasznalok, en erzem a kaja izen az aromajat... emiatt altalaban etolajjal gyujtom be, eg mint a zsir :)

mikénehavóna 2009.10.15. 17:04:10

Ha valaki elmagyarázná, hogyan kell a grill funkciót (ki)használni a mikróban...

Piimpa 2009.10.15. 17:15:41

én ne szoktam használni, de majd valahogy utánaérdeklődöm. ami nálam nagyobb szopás, hogy most konstatáltam, hogy tiszta gány a mikróm belülről, valahogy ki kéne pucolni az oda organizálódott kajacafatokat.
süti beállítások módosítása